Jutta Risikko, Produktansvarig, Ekonomisystem

Jag är Jutta Risikko, en 26-årig ekonomimagister. Jag kommer ursprungligen från Kauhava och studerade vid Uleåborgs universitet. Innan examen flyttade jag till Jakobstad, varefter jag bestämde mig för att flytta till Vasa i höstas, tack vare mitt jobb. Min vardag utanför jobbet består av motion, matlagning, hantverk och vänner.

Berätta om din bakgrund, hur hamnade du på Mico?

Jag bestämde mig för att söka jobb vid sidan av mina slutstudier och började på Mico på Jakobstadskontoret som fastanställd servicessakkunnig inom ekonomisk förvaltning. På Jakobstadskontoret hann jag med nästan alla ekonomistyrningsuppgifter: leverantörsreskontra, kundreskontra, betalningstransaktioner och bokföring. Jag lärde mig otorligt mycket nytt med vägledning av erfarna veteraner och fick en helhetsbild av vad offentlig ekonomiförvaltning innebär. Jag fick fortsätta med att implementera Micos ERP-system och sommaren 2022 valdes jag till produktansvarig för ekonomisystem. När jag flyttade till Vasa bytte jag bara kontor och kunde fortsätta i min nuvarande position.

Vad hör till dina arbetsuppgifter?

Som produktansvarig för ekonomisystem ansvarar jag för funktionalitet och utveckling av Micos ekonomisystem. Hela året 2022 förberedde vi inför ERP-systemets ibruktagning tillsammans med projektteamet och projektchefen samt den andra produktansvariga för ekonomisystem.

Hur ser du på dina karriärmöjligheter på Mico?

Det har varit riktigt roligt att se att Mico värdesätter sina medarbetares kompetenser och ger dem möjlighet att avancera i karriären inom företaget. Själv började jag vid sidan av studierna med vetskapen om att jag vill utmana och utveckla mig själv mer och mer efter examen senast, och det har jag fått möjlighet att göra på Mico. Att arbeta som servicesakkunnig inom ekonomtjänsterna tror jag dock var en livlina för att jag skulle kunna hoppa in i en produktansvarigs skor och förstå helheten även genom praktiskt arbete. I min nuvarande position har jag fortfarande så mycket att lära mig att nästa steg i min karriär inte ännu är aktuellt – allt detta har hänt på endast 3 år! Det fina med Mico är att utbildningen i sig inte är ett egenvärde för kompetensen, vi har många som efter praktik och sommarjobb har kunnat fortsätta flexibelt som deltid eller så har de fått ett heltidsjobb hos oss.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Det bästa med mitt jobb är definitivt mångsidigheten. Ingen dag är den andra lik och varje dag lär jag mig något nytt. I mitt arbete får jag hantera stora enheter, och även om det ibland känns utmanande är framgångarna desto mer givande. Det som också är trevligt i mitt jobb att få jobba med så många människor. Det bästa är när du får hjälpa antingen egna teamet eller våra kunder, så att det blir lättare för dem att göra sitt eget arbete.